onsdag 29 april 2009

Middagsfrid


God kväll mina vänner!

Vi har börjar "prenumerera" på mat... :) Alltså, vi får matleveranser inklusive recept för 5 middagar, varannan vecka. Ni som har hängt med mig ett tag minns kanske boken "Den hemlige kocken", som jag läste för ett tag sedan. Den handlar om fusket med vår mat, smakförstärkare, aromämnen, konstiga tillsatser och you name it. Ja, man får sig VERKLIGEN en tankeställare när man läser den. Vad f-n är det jag stoppar i mig och min familj?? Maken har också läst den och förfärats. Så vi har mer och mer börjat köpa ekologiskt, baka eget bröd, skippa light-mejeriprodukter och så kallad rökt skinka (den är oftast pumpad med rökessens) etc. Och för att förenkla det lite har vi anslutit oss till Middagsfrid. Ett företag som levererar bra mat till dörren. Vi får massor av ekologiska grönsaker och mat som man kan lita på är bra. Dessutom slipper vi handla varannan vecka och klura ut vad vi ska ha till middag. Det är jättebra!!

Här följer några enkla grundregler om du vill komma undan konstiga tillsatser:
- Läs innehållsförteckningen, ju FÄRRE ingredienser desto bättre
- Den första ingrediensen är den som varan innehåller mest av
- Se upp för varor som innehåller aromämnen, det är kemiskt framställda fejksmaker vanliga i exempelvis rökt skinka, te, kryddblandningar, vaniljsocker och annat som smakar vanilj
- Köp hellre vispgrädde och späd med mjölk/vatten och red än t.ex. matlagningsgrädde.
- Akta dig för s.k. smakförstärkare. De tillsätts för att maten tappat all naturlig smak efter processande i fabrik.
- Baka ditt eget bröd, mycket billigare, betydligt nyttigare och mer näringsrikt!

Verkar jag hjärntvättad och helt militant? Närå, var inte oroliga, så farligt är det inte, men läs boken, så förstår ni vad jag menar...

Imorgon återkommer jag med ett vanligt inlägg :)


Kram kram/ Anna

11 kommentarer:

Hemmalycka sa...

Den boken ska jag nog inte läsa för då kan jag väl inte äta något till slut. Är ni nöjda med middagsfrid? Är det god mat?
Kram banan
Åsa

Engelska Villan sa...

Åsa: håller med, det kräver en rejäl insats för att man ska orka äta bra mat. Visst är det hemskt!!
Kram A

Österled & Västbris sa...

Hej Anna! Gud vad glad jag blir när jag ser att det faktiskt finns människor som bryr sig om vad de stoppar i sig och samtidigt tänker på vår miljö:)
Mycket intressant ämne...
Tack för din goa kommentar hos mig, den gjorde mig glad.
Önskar dig en trevlig Valborg.
Bamse kram Lotta!

Jenny sa...

Hej Anna!
Vilken bra grej att kunna få hem ekologiska matvaror!!

Har inte vågat läsa den där boken än fast vi har den hemma:)

Ha en sköön valborg vännen,
Kram Jenny

Stjärnor & Champagne sa...

Hjäntvättad, hihi...Näe då. Jafg vågar inte läsa boken...Min svåger berättade om skinkan så nu köper jag bara kokt skinka. Vad smart med matleverans. Hm får nog ta och läsa den iaf. Nu har du satt griller i mitt huvud, hihi.

Kram Anne

Blåbärs och smultronstället sa...

Bra gjort att ta tag i det! Vi borde göra det allihop. Vi bakar ofta eget bröd, men det finns så mycket mer man kan göra. Man mår säkert bättre också!
Tack för att du kikade in hos mig, blir glad.
Trevlig helg med god mat!
Kram Susanne

Signe 1 sa...

Klart du ska visa bild på dig (hmm, säger jag,*fniss*), tror att alla vi som bloggar är nyfikna på varandra.... Tänkvärt inlägg du har. Jag läste att Pernilla Wahlgren hade testat det där o var nöjd. Du får raportera sen! Ha en kanondag o kväll! Kram Sofia

Anci sa...

Hej !

Jag ska tänka på sparken i baken :)
Jättegärna sällskap på söndag, vad kul att du också ska vara med !

Inlägget är viktigt, allt behöver ju inte vara om inredning. Bara namnet Middagsfrid ger inspiration !

Kram

home by lina sa...

Håller med! det är viktigt att tänka på vad vi vi stoppar i oss och våra barn och vad det kan få för konsekvenser för våra kroppar. Fram för det mer naturliga tycker jag =)Ha det gott! Kram Lina

Äppelträdet sa...

Vi har prenumererat på Middagsfrid i ett drygt år och tycker det är super! Det är så skönt de veckor vi slipper att planera veckomenyn själva.

Det finns liknande tjänster, men vi tycker att Middagsfrid är bäst just för att de har samma inställning som vi till halvfabrikat, tillsatser, miljöpåverkan och annat.

Dessutom är det kul med ny inspiration och att bli "tvingad" att testa nya recept.

Kicki sa...

Hej Anna!
Vad roligt att du uppskattar Middagsfrid! De flesta handlar mat av oss för att få avlastning med middagsbestyren, det är extra kul att höra att vår kamp mot tillsatser och för högre matkvalitet uppskattas också. Jag vill ju inte bara sälja mat. Jag brinner för att påverka konsumenter att ändra sina matvanor och börja ställa högre krav och för att påverka producenterna att börja tillverka bättre mat.
Hälsningar
Kicki Theander
grundare och VD, Middagsfrid