söndag 1 februari 2009

Semlor och gammalt loppisfynd...



Min syster kom hit och fikade idag på förmiddagen. Och eftersom vi hade bakat semlor idag, så bjöds det såklart på det! Mums!

Tänkte dela med mig av mitt semmel-recept. Har ni bakat semlor förut? Det brukar jag göra och det blir ju såå himla gott! Samma deg som till vanliga bullar, men det går mycket fortare, eftersom det inte ska fixas med smör och kanel och sånt.





40 lagom små semlor

1 pkt jäst
150 g smält smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
12-14 dl vetemjöl

Fyllning:
Fint riven mandelmassa
Innankrom från semlorna
Vispgrädde (1 dl räcker till 4 semlor)

Gör såhär:
Smula sönder jästen
Smält smör, blanda i mjölk och värm till 37 grader. Häll vätskan över jästen.
Tillsätt socker, salt och kardemumma.
I med mjölet. Degen ska släppa bunken, men får inte bli föör torr!
Jäs degen 30 minuter
Baka ut till 40 stycken semlor
Jäs på plåt ytterligare 30 minuter
Grädda i 250 grader i 7 minuter

Såhär gör vi:
Skär av ett lock från semlan och gröp ur lite innankrom med en gaffel.
Blanda innankrom med fint riven mandelmassa och lite vispgrädde
Lägg tillbaka i semlan och fyll på med vispgrädde.
Lägg på locket och sikta över florsocker

NJUT!


Eftersom det inte blev loppis idag heller, får jag bjuda på ett gammalt fynd, från i somras. Fatet, som semlorna ligger på, är ett av tre likadana, fast i tre olika storlekar, som jag fyndade för 50:- De är användbara till mycket!
Nu är klockan mycket. Dags att sussa.

Kram Anna

3 kommentarer:

Frida sa...

Smaskens hörru! Åh vad jag blev sugen nu. Är det försvarbart att äta semla till frukost?

Engelska Villan sa...

Frida, det är det absolut! Det är ju semmeltider för guds skull ;)
Kram

Hemmalycka sa...

Kan berätta för ALLA att du gör jättegoda semlor men jag föredrar när du gör dem :)
Kram Åsa