fredag 7 maj 2010

Hopplös optimist


Hej där ute!

Jag har nog aldrig lyckats med sådda fröer. Jag är en usel fröodlare. Ändå kan jag inte låta bli att köpa fröer varenda vår (hopplös optimist som man är). Luktärter ska ju vara så himla enkla och tacksamma, säger de som kan. Och de är så vackra att ta in. Bakom står en påse med prydnadspumpa. Kunde vara kul till höstarrangemangen, tänkte jag :) Och kul för tjejerna att få odla lite också.

Så kan inte någon snäll bloggare där ute göra ett inlägg med titeln: "Så lyckas du med din frösådd - steg för steg-instruktion för nybörjare". Alternativt lämna en kommentar till mig :) Det skulle vara guld!

Ha en underbar helg!
Kram Anna

Tillägg: efter att jag googlat lite... hittade det här på alltomträdgård.se.

Rätt kul :)


Jag kan lära er ALLT om frösådd! =)



Hejsan alla trädgårdsvänner!


Det var JÄTTElänge sedan jag var här på forumet, men nu när jag "återvänt" vill jag gärna dela med mig av vad jag lärt mig under alla mina år med trädgård och sådder, eftersom frågorna om detta brukar vara många så här års! Gör precis som jag beskriver i min lista här under, så kommer du att lyckas perfekt, precis som jag har gjort! =)


Allt om frösådd!


1.RÄTT JORD är oerhört viktigt! Blanda egen såjord, det är det rätta! Lika delar ogödslad torv, sand och något luftigt typ perlit ska det vara. Rötterna får inte brännas och kan inte ta upp närig i starten. Fast det är klart… jag råkade använda gödslad torv förra året, och min mamma använder alltid vanlig planteringsjord för inne-krukväxter, och det funkar finfint! Å så finns det ju färdig såjord att köpa, som också fungerar utmärkt om du nu inte vill blanda själv. Ska du direktså ute så bör du jordförbättra (läs: gödsla!) innan du sår, för de små nysådderna är svåra att inte skada vid gödsling i efterhand, tänk på det!


2.RÄTT VATTENMÄNGD är oerhört viktigt! Vattna jorden innan du sår fröna och ställ sedan krukorna på en s.k kapillärmatta, så att rätt fuktmängd alltid tillhandahålls. Fast det är klart… Jag vattnar alltid efter sådd, och har aldrig använt någon kapillärmatta utan har en sportflaska med sån där ”sug-pip”. Vissa på AoT:s forum håller sina sådder så blöta att drunkningsrisk föreligger, medan andra istället låter sådderna torka ut och vissna en smula innan de vattnar en skvätt!


3.RÄTT LJUS är oerhört viktigt! En ordentlig högtrycksnatriumlampa ska det vara! Fast det är klart… Det går bra med en halogenlampa också (så att du har lite av lönen kvar att köpa nudlar till middag för…), eller ett vanligt lysrör. Eller så kan man göra som min granne – hon sår utan extraljus, låter plantorna bli rangliga och sedan knipsar hon helt sonika av dem när det är dags att plantera ut dem. Hennes trädgård brukar vara mycket vacker den också!


4.RÄTT ZON är oerhört viktigt! Lär dig vilken zon din trädgård ligger i, och införskaffa frön till växter som tål ”ditt” väder! Fast det är klart… Fröplantor blir härdigare än flyttade plantor, microklimat kan förändras och det växer blåregn i zon 3 och magnolior i zon 5 – så haka inte upp dig på zonkartan!


5.RÄTT VÄXTPLATS är oerhört viktigt! Läs på fröpåsen vilka förhållanden din växt vill ha, och se till att fixa en sådan plats till plantan! Fast det är klart… om du kikar runt på AoT:s forum, så berättas åtskilliga historier om växter som planterats på tokiga vis på lika tokiga platser, men som inte bryr sig om att de inte ska trivas, utan växer finfint i alla fall!


6.RÄTT SKÖTSEL för fröplantorna när de sedan är utplanterade, är oerhört viktigt! Vattna vid torka, länge och grundligt, så att vattnet hinner tränga ner. Använd hålslang lite nedgrävd i rabatten, eller rör som leder rakt ner till rötterna, då gör du rätt! Fast det är klart… Du kan vattna med en skvätt här och där också, det är ju bättre än ingenting – eller så kan du förstås strunta i att vattna helt och hållet, det beror på vilken artikel i AoT du läser! Se också till att ha bra jord! Blanda i lite lera så inte vattnet rinner undan, och lite sand så att inte vattnet stannar kvar!


Efter mina fyra långa år med trädgård har jag väl lärt mig allt som behövs, eller vad säger ni, hihi!?!?

8 kommentarer:

Huset utanför stan sa...

Hihi, ja det där med trädgård är inte lätt;-) man vill ju ha det fint liksom! Jag har förresten också köpt luktärt och har bara hört, liksom du, att det ska vara så enkelt, bara att så;-) Jag kommer dock inte förså dem utan kör direkt ute i jorden. Vi får väl se om det kommer upp något;-)

Hoppas du får en trevlig helg! Kram

Ewa`s Galleri sa...

har som du försökt med fröer,men aldrig lyckats,
luktärt har jag en perenn,som återkommer lika vackert varje år
Och annars köper jag små plantor av det mesta som någon annan sått som fröer
Förra året handlade jag prydnadspumpa plantor på en loppis ,de blev jättefina
Slanggurka odlar jag varje år, men köper plantor hos den lokale trädgårdsmästaren
Ha en riktigt skön helg
Och Lycka till med sådden

Stjärnor & Champagne sa...

Psst här är fel person att fråga. Dåligt med gröna fingrar här. Hoppas att ni får en skön fortsatt kväll vännen/ Kramkram Anne

Ölandsvindar sa...

Det är alltid en fråga om tur och otur. Men lägg ärtorna i vatten kvällen innan. Ta upp dem , stoppa dem i jord i små byttor och vattna lagom. Såg att man kan toppa dem när de har vuxit en bit så grenar de sig fint. Nu ska vi lösa melodikrysset med din svärmor och svärfar. Kram från oss alla!
Moster

Solfyllda segel sa...

Hej!
Det var längesen jag kommenterade men har läst flitigt allt du skrivit.
Jag har i år än så länge lyckats helt ok med luktärtorna. Skäms fortfarande över att jag förra våren tog död på sonens planta som han planterade på dagis...

Lycka till. Du hittade ju många bra råd. Fniss.
Kram Therése

SKOOGSTROLLET sa...

Med tanke på att luktärter har rätt stora frön så är de snällare och är inte lika nogräknade med om du väljer såjord eller planteringsjord. Mina hamnade i planteringsjord som vanligt. Att skämma bort dem med blötläggning har jag aldrig gjort, men de har kommit upp ändå. Ta inte för många frön per kruka om du försår då det kan bli svårt att behålla rötterna hela. När du sått och vattnat fäster du en bit vanlig matplast över och ställer i ett ljust fönster. Blir det mycket kondens får du göra små hål eller göra en glipa i plasten. Sedan tar de rätt många dagar på sig att gro så ge inte upp hoppet för tidigt och som alla andra växter vill de ha lagom med vatten. I första Trädgårdsdags toppade de dem när de var 6 eller 8 cm höga för att de ska grena sig.
Lycka till!

Mycket annat & lite betong sa...

Bra att du googlade, nu kan vi lyckas med sådderna. Tack!

Trevlig kväll!
Agneta

SKOOGSTROLLET sa...

Det är nu andra året som jag har luktärtor, men någon toppning har jag inte gjort. Vill du se i detalj hur man gör så titta på trädgårdsfredag del 1 mellan 4.50 och 8.20 så får du råd från experten direkt, annars var det saxen som skulle fram efter 8 cm för att få uppåt 5-6 stammar.

Vi får väl se om jag vågar vara så drastisk. :-) Å andra sidan går det nog spara toppskotten också om man stoppar ner dem i en kruka med jord. Å andra sidan finns det risk att det blir tillräckligt många slingerväxter ändå ...